9. syyskuuta 2009

Hoppsan!

Se blogitauko taisikin venyä hiukan pidemmäksi kuin kolmeksi viikoksi. Mutta miulla on nyt hyvät perusteet! Ensinnäkin, mie oon laiska. Toiseksi, koulu alkoi ja oon ihan poikki 24/7(no melkein). Ja kolmanneksi, ens perjantaina on Ruotsin YO-kirjoitukset. Kuuntelu on nyt jo ohi onneksi, ja ihan hyvillä pisteillä vielä kaiken lisäks, ohoh! Nyt pitäis sitten keskittyä niihin perjantain kokeisiin.. Oon tehny jotain tehtäviä Ylen Abitreenit-sivustolta :D Niihin ei vaa jaksa niin paljon keskittyä kuin jos tehtävät ois paperille.. No pitänee kohta jatkaa lukemista.

No mutta, siis Ruotsissa tuli piipahdettua - oikeastaan kaksikin kertaa, sillä kaksi viikkoa siitä kun tulin ensimmäiseltä matkaltani kotiin, lähdimme ruotsin ryhmän kanssa risteilylle Tukholmaan! Oli kyllä ihan kivaa siellä, ohjelmaan kuului muunmuassa karaokea, jossa mie ja miun serkku laulettiin "Sommaren är kort" tosi kauniisti :D

Ensimmäinen viikko kului siis isäntäperheessä, joka asui noin kaksi tuntia Göteborgista, pienessä Bredaryd-kylässä. Pääsin siis taas maalle, mutta ei se haitannut, päinvastoin! :) Heillä oli siellä todellinen farmi - oli kissoja, kanoja, kukkoja, hevonen, poneja, lampaita, koiria... Perheeseen kuuluivat vanhemmat, 21-vuotias poika(mies?) sekä 9-vuotias tyttö. Siellä oli tosi mukavaa aikaa, vaikka ensimmäinen yö olikin tosi kylmä! Syy oli kai se että ikkuna oli vähän raollaan, ja vasta vähän ajan päästä tajusin Ruotsin ikkunoiden kiinnityssysteemin, joka on tosi outo :o

Perheen toinen koira, Iida pesemässä astioita :D

Göteborgista, kävimme ensimmäisenä keskiviikkona siellä muutamien muiden isäntäperheiden kanssa, ja paikalla tutustuin myös itävaltalaiseen Lisaan ja israelilaiseen Jouannaan :) Kävimme myös veneristeilyllä Göteborgin läpi menevällä joella, joka oli ihan nautittava vaikka ei ihan kaikkea ymmärtänytkään. Onneksi kuitenkin meillä oli oma "tulkkimme", Lisan isäntäperheen tytär, mukana kertomassa tärkeimmät asiat :)
Pari kertaa joen varrella oli niin matalia siltoja, että piti kumartua veneen lattialle, että emme tipahtaisi jokeen! Oli kyllä hassua :D
Göteborgin huvipuistossa Lisabergissä tuli myös käytyä, ja kokeiltua jopa huimaa kolmea laitetta, koska jonot olivat niin pitkiä - pisimpään taisimme jonottaa puolitoista tuntia erääseen puiseen vuoristorataan. Okei, myönnän että saatin päästää siinä hiukan...ääntä :D Vuoristoradassa näpätty valokuva on myös aika vaikuttava kuva miusta. Ylempänä kuvassa kastuin "hiukan", kun kävimme sellaisessa vesivuoristoradassa ja arvatkaa kuka oli ensimmäisenä :))))) Oli myös ihanaa että tuon jälkeen oli kahden tunnin bussimatka takaisin "kotiin", ah sitä lämmön tunnetta(not)! No ei se mitään, päivä oli tosi hauska ja oli hassua nähdä ihmisten kantavan jättimäisiä karkki- ja suklaapakkauksia, joita pystyi voittamaan kyseisestä huvipuistosta. Koetettiin myökin onneamme, mutta eipä onnannut!
Tässä mie oon isäntäperheen luona ja kokeilen pistoolilla ampumista. Oli vähän vaikeeta, mutta hauskaa :D
Gnosjössä käytiin kahvilla(tuo viineri oli muuten IHANAA) ja paikallisella kirpputorilla, josta ostin pari taulunkehystä :) Päivä oli sateinen, mutta rentoutunut.Upean järven(lammen?) rannalla sain kalastettu ensimmäisen kalani! Den är gälla! Jättefint!
Polkakrisin luvatussa kaupungissa, Grännassa tuli mös käytyä. Sieltä oli myös näyteikkuna josta pystyi näkemään, miten polkakrisia valmistetaan.
Oli pakko ottaa kuva laukusta, joka oli näin yltiösöpö! En kuitenkaan päätynyt ostamaan, kun oli niin kallis, mutta tuo on niin ihana :D
Yksi talon kissoista, Bella, tutkii kuivakukkaa. Hän oli niin kovin suloinen!
Sitten olikin aika mennä leirille. Yöpyminen tapahtui Isabergin leirikeskuksessa viidessä eri mökissä(siis sinne leiriläiset oli hajautettu). Itse jaoin kämpän kolmen slovakialaisen ja yhden romanialaisen kanssa, jotka olivat ihan kivoja tyyppejä, mutta kyllähän sen tietää, että kun saman kansallisuuden henkilöt laitetaan yhteen huoneeseen, he puhuvat helpommin vain keskenään. No mitäpä tuosta, it's their lost! ( en nyt kertakaikkiaan pystynyt keksimään tuolle suomenkielistä vastinetta, apua :D)
Ekana päivänä oli sitten edessä vähän vaellusta Ruotsin metsissä. Tuollainen kiva mäki piti nousta, ja kävellä. Vesisateessa. Olipahan kokemus :D Sitten käytiin semmoisessa mökissä syömässä ja esittämässä esitelmät, jotka omista maista oltiin etukäteen tehty. Mie esitin sen sitten vasta myöhemmin. Kannattaa muuten unohtaa kaikki esitelmätarvikkeet mökkiin ja sitten selittää Suomesta kaikkea lonkalta, mm. että ihmiset ryyppääminen on Suomessa yleistä ja että saunassa me lyödään itseämme sellaisilla koivun oksista tehdyillä jutuilla. Sehän vasta antaa hyvän kuvan suomalaisista joo :D
Seuraavana päivänä oli vuorossa Go-kartingia. Saatiin myös kokeilla spraymaalausta sellaisessa museossa, jossa oli muuten suomalainen opettamassa! Tässä miun taideteos:
Ja miehän tietty olin suomalaisena ensimmäisten joukossa.....jos katsotaan sieltä loppupäästä päin. Heh, no oli se ihan kivaa loppujen lopuksi!
Fikarast!Muaha! Sainpas mitalin! (sanoo Roheline ja jättää mainitsematta että kaikki muutkin saivat samanlaisen.... D'OH!)
Store Mossen kansallispuistossa oli suokävelyä talvikengillä. Oli tosi hauskaa, mitä siitä jos kengät vähän kastuivat! Tuona päivänä kyllä tuli käveltyä jotain 14 kilometriä!
Töllstorpsin museossa katsottiin ensin kun joku ukko teki vispilää 1800-luvun menetelmillä käyttämällä vesimyllyä apunaan. Sitten oli myös samalta vuosisadalta oleva talo, jossa oli kaikkee jännää, muunmuassa tämmönen lähetin! Sillä siis naputetaan tuossa niitä tyyliin kolme lyhyttä kolme pitkää kolme lyhyttä 8D
Kyseinen ihana kuva on High Chaparall-villinlännenpuistosta, jonka joku ruotsalainen on joskus pykännyt keskelle Ruotsia :D On kyllä aika erikoinen bisnesidea, mutta kyllähän tuolla oli paljon ihmisiä - eritoten lapsia. Kyseessä ei ollut siis mikään huvipuisto, jossa olisi ollut erilaisia vempaimia jotka laittavat oksettamaan tai muuta mukavaa, vaan se oli niin kuin kylä, oikeastaan monta kylää, jossa kaikki oli lavastetta. Oli kaikkea krääsäkauppoja liittyen tietysti villiin länteen, oli cowboy-hattua, bootsia, jopa karkkikauppaa.
Ennen kuvan tapahtumaa olimme höyryjunassa, joka vei toisesta kylästä toiseen, nyt olimme siis matkalla Mexicoon! Matkalla tuli kuitenkin pieniä "ongelmia", kun jouduimme junaryöstön uhriksi. Tämä nainen tuli vain kirkumaan ja kysymään "Where's the gold??? Do you know where it is???" kurkku suorana. Yksi meistä vielä sanoi että "yes" ja sit tää rupes kinaamaan, että "who said it??". Kyseessä oli siis tietenkin teatterishow, ja kun tämä kyseinen "ryöstäjä" oli saatu kiinni, se tuli meidän vaunuun taas ja alkoi ihan tavallisesti juttelemaan jotain, että "tämä kaupunki on aika mukava paikka muuten" :'D
Veneilemässä kävimme myös yhtenä päivänä, ja kaikki saivat kokeilla tuollaista rengasta, joka kulki veneen perässä aaaaika kovaa. Putosimme myös kyydistä kerran, ja se sattuikin pikkasen :D Mutta kivaa oli, menimme sen jälkeen saarelle, jossa saatiin ruokaa:
"Swedish barbeque" oli tämä kuulemma nimeltään. Tökätään nuo purkit tulipönkkien päälle, odotetaan vähän, ja vua'la(en tiiä mihin tuo pilkku tulee :D)! Makkarat ovat valmiit! Mie en ikävä kyllä saanut noita, koska olen kasvissyöjä, mutta sain sitten soijamakkaroita :) Menimme myös toiselle paremmalle rannalle, jossa ohjelmassa oli mm. kilpailuja, joissa kastuttiin melkein kaikki läpimäräksi ja auringonottoa. Illalla lähdimme karkuun tummia pilviä ja söimme kalaravintolassa, jossa oli mahtavaa kalaa mutta pöydän sisällä oli pelkistetty akvaario, jossa uiskenteli kaksi Erittäin Surullista Ankeriasta. :( Voi raukkoja!
Iltaisin Isabergin leirikeskuksessa oli mm. tällaisia aktiiviteetteja :D
Hirvipuistossa tuli myös käytyä. Siellä sai syöttää hirviä puiden lehdillä, olivat ne kyllä suloisia :) Ruotsi kyllä rahastaa hirveästi(hehe) hirvillään, turistikaupat(joita oli paljon enemmän kuin Suomessa) olivat kaikkea hirvikrääsää kukkuroillaan!
Sitten vierailimme jossain maaseutuoppilaitoksessa, jossa oli tietysti kaikenmoisia eläimiä. Ylhäällä puhtaita kananmunia, alhaalla lypsämisen harjoittelua varten olevat utareet :D
Alhaalla kuva moottoripyöräkisoista, en nyt muista kyseisen "urheilulajin" nimeä, mutta en välittäisikään muistaa. Kyseinen ilta - kolme tuntia räminää - ei ollut siis kovin kiinnostava, tuntui että LC-ohjaajat toivat meidät sinne vain saadakseen itse katsoa kilpailua.. No, sainpahan ainakin tietää, että ei ole miun penkkiurheilulaji(vaikka ei siellä penkkejäkään ollut, piti seisoa koko ajan :P) :DVäsynyt matkalainen :D Jouannan päässä on samuraihattu, jonka japanilainen Moe askarteli :) Hänen avustuksellaan mie opettelin tekemään joutsenenkin, mutta enhän mie sitä enää osaa tehdä! Pitää katsoa Youtubesta joskus opetusvideoita..

Listassamme herkulliset ateriat... :D Otin oikeasti älyn monta ateriakuvaa niin kuin aina, mutta ainoat kuvat olivat makkarakuva ja Nutella-banaanisekoitus! Heh. Nutellasta tuli oikeastaan sellainen "juttu", sillä kaikki aina tilas Nutellaa mökkeihinsä Lions Club-tyypeiltä, koska meidän piti itse tilata aamiaisemme. Sitten kaikki oli ihan Nutella-hulluja, meni tyyliin yks Nutella-purkki päivässä :'DD Voi ei.
Golfattua tuli myös! Oon tosi ammattilaisen näkönen ja silleen! Sekin oli tosi kivaa, vaikka olikin melko huono... Nimim. yritti osua palloon n.10 kertaa(en valehtele!) eikä osunut. Ja onneksi kaikki päätyi myös nauhalle niin kukaan ei muista tätä tapahtumaa! :)))
Kiipeilypäivänä tuli kiivettyä niin jyrkänteeltä alas kuin puuhunkin. Tuossa oon vasta laskeutumassa, mutta tuon jutun ideana oli laittaa sellaisia puita noiden narujen avulla ja nousta sitten ylös :) Oli hassua. Puuhun kiipeäminen oli hankalaa, mutta sitten se viimein onnistui ja pääsin tööttäämään torvea, joka oli melkein puun latvassa! Yay!Tokavikana päivänä mentiin kanootteilaamaan(mikä ihana sana). Miun parina oli Moe, jonka kanssa se kanootteilaaminen meni sitä jokea pitkin vähän enemmän siksakkia kuin suoraa... Mutta kyllä se siitä pienen harjoituksen jälkeen! :DD Sää myös suosi - tai niin luulimme aluksi, kunnes sitten pienet taivaalta veteen tippuvat pisarat palauttivat meidät takaisin ruotsalaiseen todellisuuteen. Söimme myös ulkona, tai jotkut söivät oikeastaan läheisessä vessassa, jossa he olivat pitämässä sadetta :D
Illalla läheisessä Ljungby-kaupungissa oli isot pirskeet, johon kuului erilaisia esityksiä, irlantilaista kansanmusiikkia(jonka mukana päädyimme jopa tanssimaan illan aikana, hehe), ruokaa ja PALJON ihmisiä.
Eräänlaiset hevosenkaltaiset lähestyivät pöytäämme.... :DD
Koko leirin ajan siis liikuttiin lähinnä Smålandin alueella, piipahdettiin myös Hallandissa välillä :)

Leirillä tykkäsin olla, ja tänä kesänä ajattelin, että voisin mennä samanlaiselle leirille, mutta tällä kertaa Suomeen. Kyseiselläkin leirillä oli pari ruotsalaista mukana, joten miksipä ei suomalaiselle leirille mahtuisi tällainen suomalainen? :D Odotan siis ratkaisua Lions Clubin suunnalta.
Loppuun vielä pari kuvaa Göteborgista:
Pusupuhelin!
Keskustassa oli myös aika erikoisia kylttejä, jotka olivat siis aitoja, ja joku ihminen oli tuonut ne kaikki samaan paikkaan. Ne olivat aika kysymystä herättäviä, mukana oli mm. "No killing area"(onko kaikki muut alueet sitten tappamiseen tarkoitettuja?) ja "beware of missing foot"
Hejssan! Jag måste gå nu och läsä mera svenska! :D

Ei kommentteja: