9. kesäkuuta 2010

Smaklig tunnbröd!

Tänään innostuin uuden, ylppärilahjaksi saadun Maailman ihanimmat leivonnaiset-kirjan innoittamana leipomaan! Haluan oikeesti tehdä kaikki kyseisen kirjan ohjeet, siinä on ohjeita hirveän monesta eri maasta kaikenlaisia mahtavia reseptejä - Sacher-kakkua, bagelsejä, brownieita.... Mmmm..

No, mie nyt aloitin tällaisellä helpolla eli tunnbrödillä eli rieskoilla, jotka tulee siis alunperin Ruotsin maalta!


Rieskat

1/2 l maitoa
1/4 pkt hiivaa
2 tl suolaa
1/2 dl siirappia
2 dl ohrajauhoja
25 g voita
n. 8 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva, suola jasiirappi kädenlämpöiseen maitoon. Lisää ohrajauhot, pehmeä voi ja vehnäjauhot ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Kohota peitettynä 1 1/2 h.
Laita uuni kuumenemaan 275 asteeseen. Jaa taikina 10 osaan ja kauli jauhotetulla pöydällä pyörylöiksi, joiden paksuus on 1/2 cm. Pistele leivät haarukalla ja pidä peitettyinä.

Kuumenna uunissa puhdas uunipelti. Nosta suoraan pellille(ei siis leivinpaperia!) muutama leipä ja paista 3-5 minuuttia, kunnes leivät ovat ruskistuneet.
Pino leivät liinan alle ja tarjoa uunituoreina.

Tuli muuten älyttömän hyviä! Nuo tais kyllä kohota vähän liikaa rieskoiksi, mutta keksin sitten käyttää niitä vähän pitaleivän tapaan: laittaa sisälle salaattia ja juustoa ja nam! Pitaleipä on valmis! Ja vaikka ihmettelinkin tuota, että pitää laittaa suoraan uuninpellille, ei ne jäänyt siihen onneks yhtään kiinni, koska se pelti oli kuuma. Ihme juttuja :D

Ei kommentteja: