27. joulukuuta 2010

Ihana kääretort- öh, siis jouluhalko

Teen joka joulu jonkin kivan jälkiruoan, kuten viime vuonna tein suussasulavaa suklaa-juustokakkua. Tänä jouluna sitten halusin kokeilla jälleen jotain uutta, ja päädyin Maailman ihanimmat leivonnaiset-kirjan ranskalaiseen jouluhalkoon!

Ruoka-aineita ja erilaisia välivaiheita oli tietenkin noin miljoona. Ja sitten kun olin tehnyt itse tortun ja täytteen, olin jo ihan poikki. Ja se johtikin siihen, että en jaksanut tehdä kuorrutetta, johon olisi kuulunut vatkata keltuaisia ja vaikka sun mitä ja olin jo pessyt tuohon mennessä monitoimikoneen vatkaimen kolme kertaa.

Tällainen oli kirjan tarjoama kuva jouluhalosta, mmmm.


Ranskalainen jouluhalko, "Bûche de Noël"

Pohja

3 munaa

1½ dl sokeria

1 dl vehnäjauhoja

½ dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

Täyte

2 keltuaista

1 dl tomusokeria

1 1/4 dl maitoa

1 tl vanilliinisokeria

125 g voita

100 g taloussuklaata

½ dl kermaa

Kuorrutus (EI OLE PAKKO TEHDÄ JOS LAISKOTTAA)

175 g voita

2 keltuaista

1½ dl tomusokeria

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl rommia tai konjakkia

1 rkl vahvaa kahvia

Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Vaahdota munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe ja kääntele ne muna-sokerivaahtoon.

Levitä seos leivinpaperille ja paista taikinalevyä noin 5 minuuttia. Kumoa valmis levy pyyhkeelle(itse vielä ripottelin sokeria päälle) ja peitä liinalla.

Valmista täyte. Sekoita kattilassa keltuaiset, tomusokeri ja maito. Nosta kattila liedelle ja keitä seosta, kunnes se sakenee. Sekoita koko ajan. Nosta seos syrjään jäähtymään ja lisää sitten vanilliinisokeri.

Vaahdota voi. Lisää hyvin jäähtynyt vaniljakiisseli voihin pienissä erissä.

Paloittele suklaa ja sulata se kerman kanssa kattilassa(älä polta!) tai laita ne lämpimän veden päälle astiaan sulamaan. Anna jäähtyä hetki ja lisää sitten voi-vaniljakiisseliseokseen. Nosta täyte jääkaappiin jähmettymään tunniksi ja valmista sillä aikaa kuorrutus.

Vatkaa voi vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen joukkoon, lisää muut aineet ja vatkaa tasaiseksi.

Kokoa halko. Levitä täyte pohjalevylle ja rullaa levy kääretortuksi. Pursota tai levitä veitsellä kuorrute halon päälle. Nosta halko kylmään. Kun kuorrutus on jähmettynyt, suojaa halko esimerkiksi voipaperikääreellä. Koristele halko haluamallasi tavalla.

Eli no, miun halosta tuli siis periaatteessa kääretorttu, jonka täyte on vain mahdottoman hyvänmakuinen. En ollutkaan ennen äkännyt, että vaniljakastike voi syntyä keltuaisista, tomusokerista, maidosta ja vaniljasokerista! Ja oli kyllä hyvää! KRöhöm, eka kääretorttu... Vois tietysti olla vähän hienomman näköinen, mutta mitäs pienistä :D
Laku ainakin olisi halunnut maistaa(kai)!

Ei kommentteja: