5. lokakuuta 2010

Rouheat rinkelit

Viime sunnuntaina innostuin siis tekemään Maailma ihanimmat leivonnaiset-kirjasta(pitää mainostaa sitä vähän joka välissä.. :D) bagelsejä eli suomalaisittain vesirinkeleitä! Ohjeessa luki tietenkin kaikkea hienoa, kuten aurinkokuivattuja tomaatteja ja juustoa ja seesaminsiemeniä, mutta myö jätettiin ne pois ja tehtiin ihan perusrinkeleitä.

BAGELSIT ELI RINKELIT
12 rinkeliä
4 dl vettä
25 g hiivaa
3 tl sokeria
(1 dl raastettua juustoa)
(½ dl aurinkokuivattuja tomaatteja)
2 tl suolaa
n. 10 dl vehnäjauhoja
Keitinveteen: 2 rkl siirappia
2 tl suolaa
Koristeluun: muna
(seesamin- tai unikonsiemeniä)
(juustoraastetta)

Sekoita kulhossa hiiva, sokeri ja kädenlämpöinen vesi. Anna levätä n. 10 minuuttia. Lisää (juusto, tomaatit,) suola ja puolet jauhoista. Sekoita tasaiseksi, lisää loput jauhot ja vaivaa taikinaa leivinpöydällä kymmenisen minuuttia, kunnes se on kimmoisaa. Lisää tarvittaessa hiukan jauhoja. Peitä taikina ja anna kohota tunnin ajan.

Jaa taikina 12 osaan. Rullaa osat n. 15 cm pötköiksi ja nipistä pötköt tiukasti renkaiksi. Anna renkaiden kohota liinan alla viitisentoista minuuttia.
Pane uuni kuumenemaan 250 asteeseen ja vuoraa pelti leivinpaperilla. Kuumenna suuri kattilallinen vettä kiehuvaksi. Lisää veteen siirappi ja suola. Nosta muutama rinkeli kerrallaan veteen. Keitä rinkeleitä minuutti molemmin puolin ja nosta ne sitten pellille. Keitä loput rinkelit samaan tapaan. Voitele rinkelit halutessasi munalla ja ripottele innalle siemeniä tai juustoraastetta.
Paahda rinkeleitä uunissa 10-15 minuuttia. Tarjoile halkaistuna ja paahdettuna.
Tällaisina kirja näytti bagelsit.
Ja tällaisia tuli meidän rinkeleistä! Hyviä olivat kyllä, varsinkin juuri paahdettuna! :D

Ei kommentteja: